GLAVA SECERA PRIPOVETKA PDF

GLAVA SECERA PRIPOVETKA PDF

Cela pripovetka jenešto uprošćena i svedena na malu umetniĉku Glišić je u pripoveci. Glava. šećera. izneo takav jedan vid bogaćenja, koji. Get this from a library! Pripovetke: Prva brazda. Ni oko šta. Šilo za ognjilo. Glava šećera. [Milovan Glišić]. MILOVAN GLIŠIĆ – „GLAVA ŠEĆERA“”Glava šećera“ je pripovetka čija je ra!ja je !o”tav!a i teče pravoli!ij”ki# $retira r%štve!i.

Author: Daikazahn Mukasa
Country: Guyana
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 18 February 2013
Pages: 53
PDF File Size: 1.70 Mb
ePub File Size: 17.38 Mb
ISBN: 616-6-79026-930-6
Downloads: 38948
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kilabar

Ovome treba dodati opseni prevodilaki rad; najznaajniji su njegovi prevodi klasikaruskog realizma Gogolja Mrtve due, Taras BuljbaGonarova Oblomov i Tolstoja Rat i mir.

Pripovetke : Prva brazda. Ni oko šta. Šilo za ognjilo. Glava šećera

Vidimo severa te godine kao saradnika asopisa Otadbina, koji ureuje dr Vladan orevi. Taj komad jo i danas se odrava na repertoaru. Na brodu pod vodenicom. Prikazivanje tipinih linosti jeste, kao to smo videli, jedna od osnovnih odlika realizma kao pravca.

On se nije psiholoki uivljavao u karaktere koje je slikao. Njegovi likovi su najee slikani jednom bojom, ili samo po dobrim, ee samo po ravim osobinama.

Kada je doao red da se i kuda prodaje, Radan tlava uao u kudu, uzeo puku i ubio Uzlovida. Privacy Policy Terms and Conditions. On poinje satirinim lancima u kojima izlae duhovitom podsmehu ljude koji bune njegovu zdravu pamet sexera starovolje i nazadnjake koje njegovo pokolenje ne trpi.

Bogami, ja ne znam ta su ti jadni kapetani toliko naturili tim ljudima to piu u novine i knjige! U dva maha bio je urednik zvaninih Srpskih novina.

Zato nije ni udo, to je svoju knjievnu karijeru poeo prianjem zanimljivih, mahom istinitih, anegdota iz seoskog ivota. Njih treba traiti u irini i arolikosti ivota koji je u njoj prikazan, u dobro pogoenim likovima a, naroito, u liku grabljivog, prepredenog, primitivnog i ogranienog Vula Pupavca, koji je postao sinonim zelenatva u srpskoj knjievnosti.

Pored toga, on je bio jedan od najvrednijih i najboljih prevodilaca srpskih, odlikujui se savesnou u poslu i retkim poznavanjem srpskog jezika. Radnja u pripovetkama ostaje neprodubljena, sa povrinskim opisima sredine i odnosa.

glava secera milovan glisic film

Kao pisac Milovan Glii razvio se pod dvostrukim uticajem: Pripadajui kolu mladih velokokolaca koje se stalo okupljati oko Svetozara Markovia, uavi sasvim u njegove ideje, Glii je pisao, naroito satirine stvari, u aljivim i knjievnim listovima novoga pravca, u Vragolanu, u Vrzinom kolu, u Preodnici.

  1N34 DATASHEET PDF

Ve tada je upoznao bezduni odnos birokratske vlasti i palanakih gazda prema selu. Onaj advokat iz humoreske Zloslutni broj, uinjen je simpatinim jer podvaljuje zelenau Pupavcu, preao je u komad Podvalu. Gliid je seosko dijete. Please verify that you are not a robot. Meu njima je najupeatljivije dat lik seoskog gazde zelenaa.

Glii je vie no iko uinio za popularizovanje ruske knjievnosti kod Srba. Glii je ostao do kraja svoga ivota dosledan u istunstvu pripovet,a, suprotstavljajui se formiranju onog gradskog jezika koji je izluivao iz svog renika rei i izraze svojstvene seoskom ivotu. I kao pisac i kao ovek Glii je bio neobina pojava u knjievnom ivotu Beograda u poslednjim decenijama prolog i poetkom ovog veka.

Tako je narodna knjievnost postala osnova njegovog budueg duhovnog i knjievnog razvoja. Gliida su blage i tihe.

Za pozorite je preveo 31 komad od raznih ruskih, nemakih i francuskih pisaca. Savremenici ga opisuju kao omalenog, punakog oveka malih, veno nasmejanih oiju i guste duge brade. Mnoge pripovetke, a meu njima i one najbolje, mogle bi da nose naslov podvala, jer se i u njima pripoveda o tome kako je neko nekome podvalio.

Po savetu svog uitelja poeo je itati ruske pisce i knjievnikom zanatu uiti se kod velikih ruskih majstora, u prvom redu kod Gogolja. Tamara rated it it was amazing Feb 06, You may send this item to up to five recipients.

On je to inio pasionirano, sa fetiizmom, elei da se kroz takve spone to vre vee za zaviaj, razlikujui se od onih intelektualaca koji su hteli da se podraavanjem ivota seljaka priblie narodu. Glii je, i posle konanog odlaska iz sela, dolazio u dodir sa seljacima, sluao kako seljaci kroz svoj humor proputaju neobine doivljaje.

|Prepricanalektirapepeljuga_tsmpg| |raonemoviefullhdp|

To je prva faza ivota i javnog rada Milovana Gliia. Ali Gliieve pripovetke nisu samo podraavanja Gogolja no originalne knjievne tvorevine. Skroman inicijator celog jednog novog pokreta, koji e biti od neposrednoga uticaja na mlae pisce osamdesetih godina; vedar, zanimljiv i simpatian pisac; prevodilac retkih sposobnosti i velike radne snage; majstor u srpskom jeziku Glii, iako ne ide u pisce prvoga reda, jedan je od onih pisaca koji ine osnovu i snagu jedne knjievnosti.

  INDIAN HERBALOGY OF NORTH AMERICA PDF

Obolevi, otiao je radi leka na Primorje. Za pripoetka srpsko-turskog rata sluio je u presbirou. Prava marva” prodavati glavu edera da “kapetan ponese deci” poto “mit” mito ne prima, a svaka treda para de idi uki panduru: Njegovo kazivanje je zato uvek u duhu narodnog usmenog kazivanja.

MILOVAN GLII

Naprotiv, javlja se kod njega tenja da idealizira imunog seljaka domaina. Neke specifine izraze seoskog jezika doslovno je prenosio u knjievnost. They pierce the unopened coffin with a seceea, but due to clumsiness and fright of one of the company, a butterfly escapes from the coffin before it is sprinkled by the Holy water. Posle smrti ure Jakia, ,doao je za korektora Dravne tamparije.

Sa ovo nekoliko turih i slabih rijei, baenih na brzu ruku na artiju, htjeli smo i mi, da se oduimo preminulom ocu realistike pripovijetke nae, piscu “Podvale” i “Dva Cvancika”, simpatinom i vedrom pripovjedau “Prve brazde”, “Roge”, i “Brate Mate”, u kome se onako mimogred spominje i ona nesreda Momir, koji kad ospe lagati i samo sunce stane; htjeli smo da se oduimo i oprostimo s ovjekom, koji je ‘volio selo, iz koga ved vijekovima crpemo i moralnu i materijalnu snagu za odbranu svoje nacionalne individualnosti, ovjeku i piscu moralisti koji je volio selo i seljake iskreno i od srca, a nemilosrdno ibao nezasitljive i nezajaljive eksploatatore njihove.

Radnju, meutim, nije umeo dramski da uoblii, pa se u dramama osea nedostatak zbivanja na pozornici, iako su dijalozi raeni sa izuzetnom sveinom i jasnoom. Glii ismejava inovnike i popove, ali se naroito baca na zelenae i seoske duandije, na majstore u “kaiu” i “podvali”, na koje se tada, u trenutku materijalne krize na selu, bila digla velika povika u celoj javnosti.